var bulgari piatra

Ce este varul?

Introducere

Varul este un material de constructie traditional utilizat de mii de ani in intreaga lume. Este un material natural, obtinut prin arderea rocii calcaroase la temperaturi ridicate, urmata de stinsul cu apa. Varul este un material extrem de versatil si util, fiind folosit intr-o varietate de aplicatii, de la constructia de cladiri si monumente istorice, la producerea de pigmenti pentru vopsele si protectia impotriva insectelor.

Istoria varului


Varul a fost folosit ca material de constructie inca din timpurile preistorice. Primele exemple de utilizare a varului pot fi gasite in vestigiile din neoliticul timpuriu, care dateaza de aproximativ 7500 de ani in urma. In timpul civilizatiilor antice, varul a fost folosit pe scara larga in constructia de temple si palate, precum si pentru a crea fresca si picturi murale. In perioada medievala, varul a fost utilizat pentru a construi castele si fortificatii, precum si pentru a proteja zidurile de piatra impotriva umiditatii si a altor agenti corozivi.



Proprietati fizice si chimice ale varului



Varul este un material alcalin, cu un pH de aproximativ 12-13. Este solubil in apa, ceea ce il face usor de aplicat si de manipulat. Varul este un material extrem de versatil si poate fi folosit pentru a proteja si finisa o varietate de suprafete, cum ar fi pereti, plafon, lemn sau beton. Odata aplicat, varul se usuca si se transforma intr-un strat poros, ceea ce ii permite sa absoarba si sa elibereze apa, permitand astfel peretilor sa respire si sa previna aparitia igrasiei si a mucegaiului.



Utilizari ale varului


Varul este utilizat intr-o varietate de aplicatii, de la constructia de cladiri si monumente istorice, la producerea de pigmenti pentru vopsele si protectia impotriva insectelor. In ceea ce priveste constructia, varul este utilizat pentru finisarea peretilor si a altor suprafete, pentru a crea tencuieli si pentru a proteja structurile impotriva umezelii si a altor agenti corozivi. Varul este, de asemenea, utilizat in restaurarea monumentelor si a cladirilor istorice, datorita proprietatilor sale naturale si durabile.

In industria de vopsele, varul este utilizat pentru a produce pigmenti pentru vopsele, oferind culori luminoase si durabile. De asemenea, este utilizat pentru a proteja lemnul si alte materiale impotriva insectelor, datorita proprietatilor sale antifungice si antibacteriene. In industria de fabricare a hartiei, varul este utilizat pentru a creste albetea si calitatea hartiei.

Acasa

Inapoi la articole

Lasa un comentariu

Comentariile trebuie sa fie aprobate inainte de postare